Radio live

::Počinju arheološka iskopavanja u Etno kući u Kupinovu
Ovih dana u dvorištu Etno kuće u Kupinovu počinju sondažna i zaštitna arheološka istraživanja, u okviru kojih će biti otvoreno pet sondi na ukupnoj površini od 100 kvadratnih metara
    
Ova iskopavanja, koja u organizaciji Agencije za razvoj opštine Pećinci finansira lokalna samouprava, izvode se radi arheološke dopune turističke ponude Etno-kompleksa u Kupinovu, a ujedno su i deo projekta istraživanja materijalne i duhovne kulture Kelta na prostoru Vojvodine, koji je pokrenut od strane Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Muzeja Vojvodine u Novom Sadu rekao nam je arheolog iz Etno kuće u Kupinovu Petar Odobašić.
    
„Par dana će biti potrebno da se izvrše pripreme poput snimanja terena geo-radarom, nakon čega počinjemo sa iskopavanjem. Od ranije znamo da ovde postoji arheološki metarijal i da je lokalitet višeslojan. Nama je izuzetno značajan period pre dolaska rimske civilizacije na ove prostore. Agencija za razvoj opštine Pećinci i lokalna samouprava nedavno su započeli svoj projekat koji se zove „Etno-arheološka baština u Kupinovu“, u okviru koje je prikupljanjem starih predmeta od meštana formirano jezgro etno zbirke. Ovim iskopavanjima obezbedićemo Projektu tu drugu – arheološku dimenziju, odnosno materijal koji će predstavljati jezgro arheološke zbirke“ – izjavio je Petar Odobašić.

Postavio dana 10. 05. 2013. rtv mega