Radio live

::Pećinci: Rešenje na pomolu
Čelnici lokalne samouprave u Pećincima sastali su se juče sa predstavnicima Narodne inicijative za poboljšanje javnog prevoza na relaciji Sremski Mihaljevci-Karlovčić-Beograd i sa predstavnicima Saobraćajnog preduzeća „Lasta“ iz Beograda, koji vrše uslugu prevoza na ovim autobuskim linijama.
    
Na sastanku je dogovoreno da se zbog prevazilaženja problema nastalih zbog ukidanja pojedinih polazaka u periodu đačkog raspusta, ponovo uvedu polasci u 05:30 Sremski Mihaljevci –Beograd i 19:30 Beograd-Sremski Mihaljevci, kao i linija sa polaskom u 16:00 časova iz Beograda za Sremske Mihaljevce i povratkom u 17:30 iz Sremskih Mihaljevaca za Beograd. Sva četiri autobusa saobraćaće radnim danima i vikendom. Lokalna samouprava će produžiti sufinansiranje ovih linija na osnovu postojećih ugovora, kako bi se problem koji građani u ovim mestima imaju prevazišao do iznalaženja trajnog rešenja.
    
Takođe, lokalna samouprava je sa lokalnim prevoznikom „Autoprevoz“ iz Pećinaca dogovorila uvođenje novih polazaka, koji će putnike prevoziti u 8:00 časova iz Pećinaca do Preke Kaldrme i u 08:30 od Preke Kaldrme do Pećinaca.
   
Predstavnici „Laste“ su ukidanje linija u periodu kada učenici ne putuju u školu pravdali neisplativošću usled nedovoljnog broja putnika, dok predstavnici Narodne inicijative tvrde da bi broj putnika bio veći kada bi linije bile redovne i kada autobusi ne bi kasnili, usled čega radnici koji putuju na tim linijama kasne na posao, pa se mnogi od njih ne usuđuju da se oslone na javni prevoz.
   
Predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić je naglasio da isplativost određenih autobuskih polazaka nije korektno meriti samo u periodu od dva meseca tokom godine, već da isplativost ovih linija treba analizirati na godišnjem nivou, kao i da su prikazani troškovi od 120 dinara po pređenom kilometru previsoki u odnosu na privatne prevoznike.
    
Predsednik Skupštine opštine Pećinci, Nikola Radosavljević, izrazio je stav da je osnovni problem monopolsko ponašanje „Laste“ na ovoj teritoriji, kao i da je nekorektno što vozači, kondukteri i dispečeri u ovom preduzeću putnike upućuju da se ukoliko nisu zadovoljni obrate opštini, s obzirom da lokalna samouprava u ovom slučaju nema nikakve ingerencije, jer se sporne linije registruju na relaciji prevoznik-resorno ministarstvo, a jedini razlog zbog kojeg se opština uključila u razgovore je da bi pomogla u rešavanju problema koji muči građane ova dva naselja.

Postavio dana 28. 06. 2013. rtv mega