Radio live

::Inđija: Održana 10. sednica opštinskog Štaba za vanredne situacije

Deseta sednica Štaba za vanredne situacije opštine Inđija održana je u zgradi Opštinske uprave na kojoj je razmatran izveštaj Komisije za procenu štete nastale usled vetra olujne jačine (tornada) u Ljukovu 8. juna.

Komisija je procenjivala štetu po dva osnova; prvi je šteta nastala na groblju u Ljukovu, a drugi šteta nastala na građevinskim objektima. Za procenu štete koja je nastala na groblju, gde su oštećeni ili potpuno uništeni nadgrobni spomenici, komisija je radila u proširenom sastavu, angažovajući nezavisne kamenoresce.

Na groblju u Ljukovu oštećeno je ili uništeno 30 nadgrobnih spomenika čija pojedinačna vrednost, u zavisnosti od starosti i kvaliteta kamena, iznosi između 10.000 i 160.000 dinara. Tako, ukupno načinjena šteta usled olujnog vetra prema izveštaju Komisije iznosi 2.600.000 dinara, bez uračunatih troškova uklanjanja i odvoženja otpada.

Kada je u pitanju šteta na građevinskim objektima, ona je nešto manja. Oštećena su tri poljoprivredna gazdinstva različite površine, starosti i vrste građevinskog materijala. Najveća šteta napravljena je na krovu površine 92 kvadratna metra. Ukupna šteta na sva tri objekta, prema izveštaju Komisije, iznosi nepunih 89.000 dinara.
Zamenik predsednika opštine Inđija, Milan Bodiroža, izjavio je da će lokalna samouprava pomoći oštećenim sugrađanima izdvajanjem dela sredstava iz budžeta, koja su predviđena za elementarne nepogode i druge elementarne nepogode.

Štab za vanredne situacije takođe je izvestio da je posle velikog nevremena i grada 22. juna u Inđiji, do isteka roka prikupljeno 3.073 zahteva za procenu štete na građevinskim objektima, ali se jedan deo tih zahteva odnosi i na štetu na automobilima koji ne mogu time biti obuhvaćeni.


U toku je prikupljanje zahteva za procenu štete za poljoprovrednike koju obavlja Agencija za ruralni razvoj opštine Inđija, dok je 430 zahteva za procenu štete na automobilima do juče prikupila Policijska stanica u Inđiji.

Postavio dana 28. 06. 2013. rtv mega